Ingela Berger, föreläsare och coach
Ingela Berger, föreläsare och coach

Ingela Berger, föreläsare och coach

Jag var på en jobbintervju härom dagen. Det kändes som en av de bästa intervjuer jag gjort, jag hade bra flyt i mina formuleringar och gav bra svar på alla frågor. Chefen som intervjuade mig verkade vara en bra och trevlig chef och jag slappnade av och var mig själv. Jag ställde också en del frågor till honom, och samtalet flöt på i en naturlig ström.

Jag minns en annan intervju jag var på för ett par år sedan. Det var en annan trevlig chef, en kvinna, som hade förmågan att göra stunden till ett samtal där vi lärde känna varandra litegrann. Vi drack te och tiden rann iväg. Mot slutet pratade vi om allt möjligt och jag hade väldigt trevligt. Hela intervjun varade i en timme och fyrtiofem minuter.

En kollega sa en gång något bra. Hon sa ”det handlar om hur du får dem att känna sig”. Precis så är det. Den känsla du lämnar efter dig är det de kommer att minnas. Så bjud på din personlighet, se dem i ögonen, le och var vänlig. Ställ frågor som visar att du är intresserad av dem och deras verksamhet. Börja med något vardagligt som inte alls har med jobbet att göra egentligen. Häromdagen konstaterade jag till exempel att rummet där intervjun ägde rum hade en fantastisk utsikt över en sjö, vilket jag lade märke till när jag kom in i rummet. Jag ställde mig vid fönstret och betraktade skönheten och det ledde till en ordväxling om den vackra miljön. Sådana små samtal lättar upp stämningen och gör att båda parter slappnar av.

Knyt an till något i rummet eller i klädseln hos någon av de närvarande. Ge en liten komplimang om det känns naturligt. Använd spegling, det vill säga att du knyter an till en person genom kroppsspråk eller genom ett gemensamt intresse. Har du en likadan kalender som chefen, ja men bra, visa då det och poängtera hur bra den är, t.ex. Det ska inte vara fjäsk eller överdriven inställsamhet, bara vänligt intresse. Spontanitet och naturlighet, liksom autenticitet är kvaliteter som många sätter värde på idag. Våga vara dig själv, men sök också hitta referenspunkter och samsyn. Vad sätter man värde på här? Vilka värderingar står företaget för? Lyft fram det som stämmer överens med dina egna värderingar och det du tycker är viktigt.

Var inte ryggradslös, det vill säga, anpassa dig inte så mycket till deras värderingar att din egen identitet och personlighet blir otydlig. Det är viktigt att stå för det du sätter värde på, berätta för dem om vad som är viktigt för dig när du jobbar och vad du lärt dig av livet och arbeten du haft. Anställda som kan tänka själva och drar slutsatser utifrån egna erfarenheter är bättre rustade att klara av den självständighet och flexibilitet som idag är förutsättningen på många arbetsplatser.

Du är ju där för att känna efter om detta är den plats du vill tillbringa dina arbetsdagar på kanske i flera år framöver. Det är inte bara de som ska avgöra om du är rätt för dem – du ska ta reda på om de är rätt för dig. Vill du sitta här i denna miljö och äta lunch med kolleger, vill du ha en sådan chef som hon som sitter mittemot dig, vill du ställa upp på de villkor just detta arbete innebär?

Så passa på att fråga hur chefen ser på sitt ledarskap, vilken typ av chef tycker hon att hon är? Ställ frågor om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna och allt som du funderar över och behöver veta för att kunna fatta ditt beslut. I efterhand, eller före intervjun, kan du även kontakta fackliga representanter för att ta reda på lite mer om den psykosociala arbetsmiljön. Hur fungerar samarbetet, hur är ledningen och arbetsklimatet?

Jag tror att de bästa intervjuerna är de då intervjufrågorna flyter ut i ett naturligt samtal där båda ställer frågor och är nyfikna på varandra, där man inte bara svarar artigt på frågor och väntar på nästa, utan ett samtal där jag bjuder på mig själv och visar intresse för den eller dem som bjudit in mig. Då spelar det inte så stor roll om jag skulle glömma mina förberedelser och inövade formuleringar.

Visst har jag varit på några stela och tråkiga intervjuer också. Och jag har varit på intervjuer där jag själv varit så till tänderna förberedd att mina svar blev magnifika, men opersonliga. Intervjuer kan se väldigt olika ut. Människor är olika. Men du har alltid möjligheten att bidra med dig själv och påverka stämningen med din personlighet.

Så framför allt skulle jag rekommendera att du glömmer alla manus och formuleringar och bara tar det som det kommer. Det betyder inte att du ska vara oförberedd. Du ska givetvis vara beredd och ha gjort din läxa. Du ska ha tänkt igenom vilka frågor du kan komma att få och vilka svar du vill ge på dem, på ett ungefär. Men när du landar och vågar vara i nuet slappnar du av, och då blir det lättare att vara prestigelös och naturlig – ditt bästa jag.

Tags:

Comments are closed

På min YouTube-kanal:
  • “I have not failed. I have just found 10,000 ways that don’t work.” Thomas Edison