
Gourmetbönans Te & Kaffe drev jag i två omgångar. Först i Märsta Centrum utanför Stockholm 2006-2008. Sedan återuppstod butiken på nätet 2018 och under ett halvår även i en fysisk butikslokal i Filipstad i Värmland.
I lokalen i Filipstad ordnade jag många olika evenemang. Jag bjöd in till musikkvällar, konstutställningar, te- och kaffeprovningar, bokcirkel och mycket annat. Det var en fantastisk tid i en härlig lokal med mycket svängrum och plats för mina intressen. Jag fick nya vänner där, som delade mitt musikintresse. Verksamheten lades tyvärr ner när pandemin kom, men online fortsatte jag till våren 2021. Kaffe och (framförallt) te är fortfarande två av mina passioner i livet!

Gourmetbönan Ingela tar en paus i butiken och spelar en favoritlåt:

Tiden med Gourmetbönan i Märsta var härlig och händelserik! Jag lärde mig massor och träffade många intressanta människor. Även där anordnade jag utställningar och musikaftnar. Mitt piano stod i butiken.

Här kommer några av mina bästa te- och kaffetips. Håll till godo!
Te
Teernas champagne är Darjeeling. Gott när som helst, men särskilt när den allra första skörden kommer till Sverige från Himalaya på våren. Det brukar vara någon gång i maj, eller tidigast i april. Darjeeling First Flush kallas teet, och det smakar ljuvligt. Smaken kan variera från år till år och från plantage till plantage, men om det är ett bra år och en bra plantage så kan man få njuta ett te som inte liknar något annat te, en speciell mild och rund smak, frisk och nästan lite åt det gröna hållet, fastän detta är ett svart te. För mig är detta årets tehändelse och jag dricker med andakt och närvaro. Visst kostar det mer än vanligt te, men jag har ju väntat och längtat efter detta te sedan augusti! Det är helt klart värt sina 250 kronor hektot. De flesta handlare brukar vara snälla, så man kan få köpa ett halvt. Det kan vara bra om man inte prövat det förut.
Kaffe
Kom ihåg att kaffe ska vara färskt, låt det inte stå och tappa smak för länge i skafferiet. Brygg på nymalda bönor om möjligt. Bäst är att ha en egen kvarn hemma och köpa bönor av god kvalitet i en kaffehandel. Om du inte har kvarn, köp mindre mängd. Förvara kaffet i tättslutande påse i burk, inte i kylskåp eller frys, där fukt kan påverka kvalitet och smak.
Tycker du om smaksatt kaffe? Det finns färdiga blandningar i kaffehandeln, men man behöver inte köpa smaksatt kaffe, det går lika bra att smaksätta själv hemma. Ta till exempel en nypa kardemumma i koppen eller låt det ligga i när du brygger kaffet. En liten bit mörk choklad kan också sätta guldkant på vardagskaffet. Experimentera gärna med olika kryddor och smaksättare.
Mitt favoritkaffe? Hm, det måste nog bli Monsun Malabar. Ett indiskt kaffe med rund fin smak som jag tycker är lite annorlunda, kanske för att det är ett lagrat kaffe, som utsatts för monsunvindarna under några månader, precis som förr i tiden, då kaffebönorna skeppades till Europa och fick utstå mycket fuktighet. Pröva!

Här är Gourmetbönans videor som jag använde för att marknadsföra min verksamhet:








