Hur många gånger har du omprövat dina livsval? Vågar du ännu en gång sätta dig vid planeringsbordet och ta ut ny kompassriktning?

Vad är det viktiga?

Alltså, det där viktiga. Du vet. Eller?

Har ditt liv hittills varit som en rak pil på en affärsplan eller som ett garnnystan utrullat på bordet, med oväntade kringelikrokar och vändningar? Har du tydligt sett riktningen och målet? Eller har du improviserat och hittat lösningar längs vägen, hamnat på omvägar och stickspår, blivit förd till platser där du aldrig varit, men där du lärt dig saker du inte visste förut? Saker du troligen inte hade lärt dig annars?

Vad är ditt mål? Är det att komma till toppen, eller att komma till det roligaste? Det meningsfulla? Det som gör dig glad eller avslappnad. Rik? Berömd? Har du gjort en mindmap och skrivit ner de saker du värderar högst i ditt liv? Hjälpte den dig att se saker klarare, att finna ett mönster? Eller var det så många saker på den att den gjorde dig mer förvirrad?

Hade du en gång en linje och en klar destination, när du som nybakad student drömde om en ljus framtid? Kan du checka av och med stolthet säga att du nådde dina mål? Eller ler du vid minnet av dina blåögda visioner?

Ja, du ville så mycket och du var full av energi och beslutsamhet att kasta dig ut i det okända för att förverkliga allt. Du brann av en längtan att få ge det du visste att du hade att ge. Ingen kan säga att du inte hade drivkraft!

Var det något som kom ivägen, händelser som fick dig att skjuta upp, lägga på hyllan; hinder som tvingade dig till omprövning och andra lösningar. Mat på bordet måste du ju ha. Till dig och barnen.

Du som hade allt så klart för dig, vad hände? Varför följde du inte planen? Var det livet som kom emellan? Barnen, stressen, ångesten? Smällar du inte räknat med? Ja, du fick kämpa! Men varför reste du dig inte igen när du föll? Förlåt mig. Jo, jag vet. Du reste dig. Och reste dig igen. När hoppet sjönk växte oron. Och du prövade nya vägar, försökte lite till, och föll lite mer. Och kämpade på, under många år. Alla dessa omvägar! Du lärde dig att bli bra på att misslyckas, att göra något gott av det som hänt. Och det gav dig nya kunskaper. Men kampen har varit tuff. Och du läste alla karriärtips tills du kräktes över deras duktighetsideal.

Ingen – inte ens du själv – ska få skuldbelägga dig för de möjligheter du missade och de fel du begick. De är historia nu. Men framtid finns ännu. Det måste vi hoppas.

Hur många gånger har du omprövat dina livsval? Vågar du ännu en gång sätta dig vid planeringsbordet och ta ut ny kompassriktning? Är du för gammal? För bekväm? Desillusionerad? Nöjd?

Men om du nu gjorde det. Tänkte ett varv till. Vad skulle då vara det viktiga? Vad skulle ge dig glädje, mening? Något helt nytt? Eller kanske något du inte gjorde klart? Om motivationen finns kvar.

Minns du? Det där du hade en gång. Från början.

Ingela Berger driver webbplatserna ingelaberger.se och jagvillleva.nu
med tillhörande verksamheter.
Hur många gånger har du omprövat dina livsval? Vågar du ännu en gång sätta dig vid planeringsbordet och ta ut ny kompassriktning?

Comments are closed

På min YouTube-kanal:
  • “I have not failed. I have just found 10,000 ways that don’t work.” Thomas Edison