En ut-ur-kroppen-upplevelse kan nog vara spännande och intressant, men långt mer givande och viktig är den upplevelse

Jag är i kroppen

Jag är i kroppen

vi får när vi är helt och hållet närvarande i vår egen kropp. Vi är så duktiga på att stressa runt, både fysiskt och i tankarna, att vi alltför lätt blir blinda och döva för vad vi verkligen behöver.

Vår kropp är väldigt bra på att tala om för oss vad det är vi behöver. Den vet det. Vi behöver inte konsultera experter och häsogurus för att lära oss det som är viktigt. Kroppen vet redan. Det vi måste göra är att lära oss lyssna på den när den kommunicerar med oss. Och det gör den hela tiden. Är vi inte närvarande så missar vi viktiga budskap. Tyvärr har många av oss glömt bort hur man lyssnar till kroppens signaler. Men vi kunde göra det en gång i tiden. Den här kommunikationen mellan kropp och sinne är medfödd och den är av största betydelse för vårt välbefinnande.

När vi är i kroppen har vi alla sinnen öppna. Vi är avspända och vi ger uttryck åt känslor och tankar. Människan är en organism med ett ständigt flöde av liv, känslor, tankar och biologiska och kemiska funktioner, som fungerar utan att vi behöver förstå eller lägga oss i. Det flödet behöver vara i rörelse för att vi ska må bra och vara de vi är. Om inte känslor får komma till uttyck, utan hålls tillbaka, bildas ett inre tryck av stress som i längden är skadligt. Det uppstår blockeringar och spänning, som för oss längre ifrån det naturliga tillståndet, i-kroppen-upplevelsen, och det kan ge upphov till sjukdomar eller en känsla av att inte riktigt veta vem man är i världen. Kropp och sinne är i obalans.

Vi behöver få uttrycka hela vårt jag hela tiden och på olika sätt. Vi behöver lyssna till och acceptera oss själva, inte bara en gång, utan kontinuerligt. När kropp och sinne är i balans har vi de största förutsättningarna för ett liv i hälsa och välbefinnande på alla plan.

Hur talar kroppen till oss då? Vad är det vi ska lyssna till? Vi vet ju hur det känns att vara hungrig eller att frysa. Då brukar vi relativt snabbt lyda kroppens budskap och stilla hungern med mat eller ta på oss en extra tröja. Men lika ofta kan det komma mer subtila signaler, som vi kan uppfatta enbart när vårt sinne är i vila och fritt från stress. Det kan var obehagskänslor som nervositet, eller huvudvärk, hjärtklappning, oro eller sjukdomssymtom som högt blodtryck eller en förkylning. Allt detta är kroppens sätt att berätta för oss att något är fel. Något behöver justeras för att vi ska uppnå balans igen.

Hur blir jag då en bättre lyssnare? Genom att vara stilla minst en liten stund varje dag övar vi upp den medfödda förmågan igen. Avspänning, meditation och medveten andning hjälper oss att landa i vår kropp. Stanna upp, ta ett djupt andetag. Rör dig med långsamma rörelser, och var närvarande i varje liten del av rörelsen. Med tiden känner vi igen det naturliga tillstånd som vi en gång hade som barn. Vi kan återerövra kontakten med oss själva. När detta blir en naturlig del av vår livsstil vänjer vi oss så småningom vid kroppens subtila språk. Vi lyssnar och lyder snabbare – och mår bättre.

Negativa tankar bidrar till att hålla oss ifrån det naturliga tillståndet. När vi ger näring åt dem biter de sig fast och ger upphov till ohälsa. Vi kan lära oss att ersätta de negativa tankarna med positiva och ger då näring åt det naturliga läkningsflödet som pågår i oss. Vi kan välja vilka krafter vi vill använda i vårt fantastiska självhelande system.

Tags:

Comments are closed

På min YouTube-kanal:
  • “I have not failed. I have just found 10,000 ways that don’t work.” Thomas Edison