Lär av tjuren FerdinandJulen ska vara en högtid då vi får återhämta oss och känna glädje. Basta. Jag vet samtidigt att den inte alls är så för många. Den kan istället vara stressfull, krävande, ensam och ångestfull. Den kan upplevas som ett hån för den som inte har någon att dela den med. Media och reklam slänger perfekta bilder i ansiktet på oss – se här hur den fullkomliga julen ska se ut! Köp lyckan! Extrapris på glädje endast denna vecka. Vi ser de leende ansiktena, glitter och dyra klappar. Ju dyrare dess godare jul. Ändå vet vi alla att sanningen är en annan.

 

Jag tror att vi alla har en bild inom oss av hur julen egentligen borde vara. Och det är sorgen över denna ouppnåeliga jul som skapar ångesten och motståndet. Vi vill ju egentligen ha en bra jul, en sådan som vi drömmer om. Många av oss har aldrig upplevt en bra jul. Livet har varit hårt och julen har kanske blivit extra svår när allas förväntningar haussat upp stämningen och skapat katastrof. Ja, jag vet att det kan vara så, för alla har inte en kärleksfull familj som ler ikapp och skapar en fin jul tillsammans med bullbak och allt som hör till. Nej, några av oss har lärt sig att julen är en tid att frukta. Då tar mamma eller pappa fram flaskan igen, lite extra mycket, och det är allt annat än fridfullt.

 Julhjärtan

Ja, julen ger olika associationer. Själv har jag haft turen att slippa den mardröm som vissa tycker att den är. Jag envisas med att tro att det går att skapa en god jul. Naivt kanske, ja, men så är ju julen också barnens högtid. Eller bör vara, när den är som den ska. Är vi inte alla ett barn inuti?

 

Så hur kan vi skapa vår egen julfrid då? När vi alla har olika bilder inom oss om hur julen ska vara, så behöver vi först och främst fråga oss själva: vad är egentligen viktigt för mig? Måste jag verkligen ha allt exakt och perfekt? Kanske blir jag bara besviken om jag har höga förväntningar? Om vi är sanna emot oss själva kanske vi finner att det viktigaste är något annat än glittret och den yttre formen. Kanske är det inte livsviktigt att allt går enligt planen. Kanske blir det en bra jul även om jag missar Kalle Anka, eller om jag inte hinner eller orkar städa klart. Vi missar något viktigt om vi tror att allt måste vara perfekt.

 

Tjuren Ferdinand har fattat det. Det allra viktigaste. Nu kallar alla det för mindfulness, men han visste det redan för länge sen, långt före oss andra. Jag tror att det är därför vi alla älskar honom så mycket.  Så lova mig att du avsätter åtminstone en liten stund för dig själv i jul, då du sitter i lugn och ro och luktar på blommorna, mitt i julstöket. Ta några djupa andetag, sätt dig ner och bara gör ingenting.

 

En God Jul med mycket julfrid önskar

Ingela Berger

P.S.

Jag ger bort en gåva till dig som blir prenumerant på nyhetsbrevet Helande Tankar. Det är en 20 minuter lång mindfulnessmeditation i mp3-format som du kan lyssna på under korkeken. Var rädd om dig i jul!

 

 

Tags:

Comments are closed

På min YouTube-kanal:
  • “I have not failed. I have just found 10,000 ways that don’t work.” Thomas Edison