Tummen upp ingelaberger.se

Vad är poängen med att “gilla” andras webbplatser? När du bjuder på ett gilla på en sajt höjer du trovärdigheten för den sajten. Därför är det en bra idé att tänka efter vad det är för typ av webbplats du besöker. Vad står den för? Är innehållet något du själv kan stå för eller uppskatta? När du gillar, delar eller kommenterar på en webbplats eller blogg sprider du budskapet vidare i de sociala medier som sajten är kopplad till. Alla sajter är inte kopplade till sociala medier per automatik, men väldigt många är det, och de blir fler hela tiden. Att välja att din kommentar ska visas även på Facebook är ett beslut som innebär att sajtens innehåll kan spridas vidare till dina vänner.

Tummen upp ingelaberger.se

ingelaberger.se

Vilka sajter brukar du gilla? Brukar du vara försiktig med ditt gillande och delande? Är du kanske tveksam för att du lämnar spår efter dig på nätet? Ja, vi lämnar spår. Därför är det viktigt att välja vad vi vill stödja och vad vi skriver i kommentarerna, men det finns en annan sida av myntet också. Om du är generös med att gilla och kommentera på sajter du verkligen tycker är bra, så bidrar du till att skapa ett positivt “medialt rykte” för den sajten. Vad innebär då det? Jo, om någon exempelvis söker efter information eller råd i någon fråga, så kan ditt gilla vara den avgörande faktorn för den personen, i valet mellan att ta kontakt eller inte. Många gilla=trovärdig sajt. Nu vet både du och jag att en sajt med få gillare kan vara en riktig dunderhit med fantastiskt innehåll och ytterst kompetent folk bakom kulissen. Men i realiteten är det så vi människor fungerar. Vi tittar på siffrorna. Och de små sajterna som vi missar att aktivt gilla får det svårt i konkurrensen. Om de inte har råd att köpa gillare för 40 000 kr eller mer; en lösning som många glädjande nog är tveksamma till.

Jag är en generös person. Jag vill gärna bidra till att andra uppmärksammas. Därför gillar och delar jag gärna och ofta sajter, bloggar och inlägg som intresserar mig och som jag får en positiv känsla och uppfattning av. Om jag tror att den här personen/bloggaren eller webbplatsen har något angeläget att erbjuda, så vill jag visa mitt stöd. På så vis kan vi alla hjälpa och stötta varandra vidare på vår vandring som mediaaktörer på internethimlen. Varje gilla räknas, behövs. Kommentarer likaså, kanske ännu mer. Men den där siffran, högst opp på sidan, den tittar de flesta på, blicken liksom dras dit, vi vill kolla om det är något värde med sajten, det blir som ett slags rangordning eller betyg, på gott och ont, kanske, men mest på gott ändå, anser jag.

Jag vill att fler ska få chansen att upptäcka det roliga, fina, spännande eller kloka som jag funnit! Jag gillar också att vara den första bland mina vänner att gilla något. Vem vill inte vara först? Som att hitta ett smultronställe och få ropa: kom – här är det! (Jag kan till och med bli lite småsur om jag ser att någon av mina vänner redan varit där och gillat före mig, men det är min problematik.)

Tänk på en webbsajt du gillar nu. Ta den första du kommer att tänka på, och gå in på den och klicka på gilla-knappen. Se sedan efter om det finns en rad där du kan skriva en kort trevlig och uppmuntrande kommentar. Gör då det. Alla älskar att få beröm. Varför inte ge det? Och om du känner att du även vill dela sidan med dina Facebookvänner, Twitter, LinkedIn etc. – gör det också! Du som har en egen blogg kan välja funktionen “Blogga det här” för att sprida bra innehåll som på samma gång tillför din egen blogg ett extra värde.

Välj nu kanske inte de stora portalsajterna eller mediejättarna, de har redan tiotusentals gillare. Välj nu hellre den där lilla trevliga sajten du ramlade in på som gav dig en positiv känsla och fick dig att tänka – hit måste jag gå igen!

Happy surfing!

Tags:

Comments are closed

På min YouTube-kanal:
  • “I have not failed. I have just found 10,000 ways that don’t work.” Thomas Edison