Jag bloggar för World Mental Health Day 10 okt

Jag bloggar för World Mental Health Day 10 okt


Idag är det World Mental Health Day. Och temat för i år är depression. Det är en så vanlig sjukdom att man kallar den en global kris.

Jag vill uppmärksamma den här sjukdomen eftersom jag själv har en anhörig som drabbats och jag vet att när en människa lever med en depression så drabbas även de närmaste runt omkring.

Jag skrev en ny sång nu i somras. Jag kallade den “Soul Garden” och texten bara kom till mig, jag behövde inte tänka så mycket som jag brukar. När den var klar insåg jag att den handlade om min familjemedlem som lider av depression. Det bara slog mig. Jag hade sjungit sången minst tjugo gånger utan att inse det.

Jag vill dela med mig av den här sången och hoppas att du vill sprida den vidare till andra, eftersom det finns tusen och åter tusen människor med oss där ute i världen, som bara ligger på sin säng och gör ingenting – de äter inte, de går bara upp för att gå på toaletten och går sedan tillbaka till sängen igen. De går ner i vikt. De vill inte bli störda. De vill inte att man ska sätta sig på sängkanten eller hålla om dem. De sätter inte på sin dator, de går inte till jobbet eller skolan. De vill bara bli lämnade ifred med sin smärta. Många av dem funderar troligen på att få ett slut på sina liv för det finns ingenting i den här världen som skulle vara värt att stanna kvar för.

Här är sången:
http://www.myspace.com/ingelaberger/music/songs/soul-garden-89187631

För dessa människor är hurtfriska uppmuntrande kommentarer som “du fixar det”, ” se dig omkring och se vad vacker världen är” eller “du blir vad du tänker” inte bara bortkastade, utan fundamentalt missriktade. Det är inte den typen av hjälp de behöver.

Hur kan vi hjälpa dem? Hur kan vi ha svaren på andra människors livsfrågor? Det kan vi inte. Vi kan bara lyssna, för svaren finns i varje enskild individ. En förmåga att lyssna är ett mycket viktigt verktyg i mötet med en människa med depression. Att få dem att känna att vi inte vill ändra på dem, att de är respekterade som de är, vilka mörka eller underliga tankar de än kan bära på. Det ska inte finnas någon skuld eller skam i att må dåligt.

En del av dessa människor vill inte ha någon hjälp, och det gör saken ännu värre, men jag är djupt förvissad om att bakom ovilligheten finns ett rop på medlidande och hjälp. Och jag har sagt till min anhörige att även om han gett upp så kommer jag aldrig att ge upp kampen för hans hälsa och välmående. Och jag tror att det är detta vi kringstående måste göra: fortsätta försöka, hoppas, fråga och be, med mycket respekt för och kärlek till personen vi vill hjälpa, och dra dem steg för steg upp ur det helvete som kallas depression.

Lyssna på min sång, och sprid den sedan till andra i ditt nätverk så att så många som möjligt nås av detta budskap!

http://www.myspace.com/ingelaberger/music/songs/soul-garden-89187631

Tags:

Comments are closed

På min YouTube-kanal:
  • “I have not failed. I have just found 10,000 ways that don’t work.” Thomas Edison