Precis som det finns skräpmat finns det skräptankar.
Precis som det finns skräpmat finns det skräptankar.

Precis som det finns skräpmat finns det skräptankar.

(Favorit i repris från maj 2009, helandetankar.se)

De flesta av oss går omkring hela dagarna med huvudet fullt av skräptankar. Det kanske låter som en förolämpning eller i alla fall en överdrift, men jag tycker mig ha sett detta både hos andra och hos mig själv. Som om våra själar vore sopcontainers! Vill vi ha det så?

Det är först och främst tre typer av tankar som dominerar vår hjärna:

  • Tankar som trycker ner oss själva
  • Tankar som förminskar andra
  • Tankar som blockerar vägen till våra mål.

Tankar som trycker ner oss själva är förödande för självkänslan. Det är tankar av typen “Vad dum jag är”, “Jag ska alltid klanta mig”, “Jag är hopplös”, “Jag klarar aldrig det här”. När vi tänker sådana tankar talar vi om för vårt inre/omedvetna jag att det är sådana vi är. Det vi säger eller tänker om oss själva blir en definition som hjärnan uppfattar som sann. Men den är inte sann. Dags att mata hjärnan med sanna tankar om oss själva!

Tankar som förminskar andra är minst lika vanliga. Och sanningen är att de förminskar oss själva också. När vi tänker negativt om andra, vilket alltid har sin grund i rädsla, sätts hormonflöden igång som får oss själva att må dåligt. Vi får tillbaka det vi ger andra. Dessutom, ur ett större perspektiv är vi alla ett, och det vi tänker, säger eller gör mot en annan människa, det gör vi faktiskt mot oss själva.

Tankar som blockerar vägen till våra mål kan vara svårare att komma åt, för de behöver inte nödvändigtvis se så negativa ut. Men de är tankar som distraherar oss. Att låta sig störas av tankar som inte för oss framåt mot våra mål är ofta alltför lätt. När vi vet att vi borde göra något särskilt för att komma närmare det vi vill uppnå, brukar det av någon anledning gärna dyka upp en mängd saker som vi låter oss störas av. Vi skjuter upp det vi behöver göra och hittar den ena ursäkten efter den andra för att få slippa ta itu med det vi borde. Teve, reklam, tidningar, internet, radio och andra media sköljer över oss en enorm mängd intryck varje dag. När vi låter oss störas alltför mycket av dessa intryck och tankar förlorar vi fokus. Vi tappar kontrollen över det som är viktigt för oss. Vår tid här på jorden är tillräckligt kort. Låt oss inte slösa bort den på det som är oväsentligt. Låt oss göra medvetna val och släppa in sådant i våra liv som utvecklar oss åt det håll vi vill och som vi vet är bra för oss.

Alla dessa olika skräptankar hindrar oss att vara vårt sanna jag, att blomstra, lysa, uttrycka vår inre identitet. Och det är det vi är här på jorden för att göra. Jag önskar att vi alla ska lära oss den konsten.

Det första steget är att stilla sig och bli närvarande i nuet. Att sitta ner, blunda och fokusera inåt. Vi stänger ute omvärlden en stund och bara andas. Och vi stänger också ute alla tankar. Det kan verka svårt att tänka på ingenting, men det är just där, i vårt eget inre, i den sanna kärnan av vårt väsen, som vi får kontakt med oss själva. Och med Gud, om vi vill.

Det andra steget är att aktivt välja bort negativa tankar och aktivt ersätta dem med positiva. Vi kan hejda oss mitt i flödet av skräptankar och välja att tänka sådant som får oss att må bra. En människa som mår bra skapar gott omkring sig. Eller, om du så vill: När vi mår bra sprider vi positiva energier till omvärlden, och de energierna reflekteras tillbaka till oss. Pröva själv redan idag!

Min föreläsning “Du är vad du tänker” ger dig både den teoretiska kunskapen och en snabbstart i den praktiska tillämpningen som hjälper dig att förändra ditt liv och ditt välbefinnande med hjälp av det du redan har – dina tankar. https://ingelaberger.se/forelasaren

Föreläsningen finns också som audiofil i min e-butik: http://helandetankar.se/produkter/catalog/Du_ar_vad_du_tanker.html

Varma hälsningar
Ingela

Tags:

Comments are closed

På min YouTube-kanal:
  • “I have not failed. I have just found 10,000 ways that don’t work.” Thomas Edison