Gourmetbönans Te & Kaffe drev jag i två omgångar. Först i Märsta Centrum utanför Stockholm 2006-2008. Sedan återuppstod butiken på nätet 2018 och under ett halvår även i en fysisk butikslokal i Filipstad i Värmland. Verksamheten lades ner våren 2021. Kaffe och (framförallt) te är fortfarande två av mina passioner i livet!


Tiden med Gourmetbönan i Märsta var härlig och händelserik! Jag lärde mig massor och träffade många intressanta människor.

Här kommer några av mina bästa te- och kaffetips. Håll till godo!

Ingela i te- och kaffebutiken

Här står jag i min fina butik.

TE:

Teernas champagne är Darjeeling. Gott när som helst, men särskilt när den allra första skörden kommer till Sverige från Himalaya på våren. Det brukar vara någon gång i maj, eller tidigast i april. Darjeeling First Flush kallas teet, och det smakar ljuvligt. Smaken kan variera från år till år och från plantage till plantage, men om det är ett bra år och en bra plantage så kan man få njuta ett te som inte liknar något annat te, en speciell mild och rund smak, frisk och nästan lite åt det gröna hållet, fastän detta är ett svart te. För mig är detta årets tehändelse och jag dricker med andakt och närvaro. Visst kostar det mer än vanligt te, men jag har ju väntat och längtat efter detta te sedan augusti! Det är helt klart värt sina 250 kronor hektot. De flesta handlare brukar vara snälla, så man kan få köpa ett halvt. Det kan vara bra om man inte prövat det förut.

 

KAFFE:

Kom ihåg att kaffe ska vara färskt, låt det inte stå och tappa smak för länge i skafferiet. Brygg på nymalda bönor om möjligt. Bäst är att ha en egen kvarn hemma och köpa bönor av god kvalitet i en kaffehandel. Om du inte har kvarn, köp mindre mängd. Förvara kaffet i tättslutande påse i burk, inte i kylskåp eller frys.

Tycker du om smaksatt kaffe? Det finns färdiga blandningar i kaffehandeln, men man behöver inte köpa smaksatt kaffe, det går lika bra att smaksätta själv hemma. Ta till exempel en nypa kardemumma i koppen eller låt det ligga i när du brygger kaffet. En liten bit mörk choklad kan också sätta guldkant på vardagen. Experimentera gärna med olika kryddor och smaksättare.

 

Vill du lära dig Latte Art? Här är lite inspiration!